Lytt til deg selv, og stol på det det du hører

«Jeg ønsker å få bedre selvfølelse», «jeg ønsker å føle meg bra nok», «jeg ønsker å få trygghet og ro», «jeg ønsker mer glede». Dette er noe av det jeg hører mest i første møte med de jeg jobber med. Ofte samler vi slike utsagn i det å ha lav selvfølelse og en følelse av at man ikke er bra nok. Men hva er egentlig god selvfølelse, og hvordan få bedre selvfølelse? Svaret er enklere enn du tror, det er nesten litt for enkelt, og det er det som gjør det så vanskelig for mange.

sofa med tekst på vegg

Hvordan får jeg bedre selvfølelse?

De som ønsker bedre selvfølelse og et bedre selvbilde er ofte opptatt av disse spørsmålene. De ønsker en oppskrift, de ønsker verktøy og teknikker som gjør at de FÅR god selvfølelse. Men hva er selvfølelse egentlig? Det er en følelse av “selvet”, og en følelse av egen identitet. Det vil si en følelse vi har rundt oss selv. Og det er nå jeg kommer til det enkle, men veldig vanskelige- det er egentlig ikke noe du skal gjøre for å få god selvfølelse.

Hvorfor- fordi selvfølelse er et konsept som er skapt for å beskrive noe vi allerede har. Det er et forsøk på å beskrive noe som egentlig ikke kan beskrives- nemlig hvem vi er.

Hvem er jeg?

«Hvem er jeg?» Det er ofte det som dukker opp når vi har jobbet litt videre forbi de aller første spørsmålene. «Hvem er jeg, og hva er viktig for meg?» «Hva er grunnen til at jeg opplever stress og uro i hverdagen, når jeg jobber så hardt for at alle skal være fornøyde?» «Hva er egentlig grunnen til at jeg blir så sliten og utafor når jeg egentlig har alt jeg har ønsket meg, og har alt jeg trenger?» Utfordringen er at vi leter etter svarene på feil sted. Når vi spør- «hvem er jeg?», så er det naturlig for mange å si: Jo, jeg er Anne, og jeg er snill, omsorgsfull og energisk.

Sannheten er at dette handler ikke om hvem du ER- dette er konsepter som vi har skapt oss om hvem vi er, og de endrer seg jevnt og trutt. For eksempel: når Anne føler seg sliten og lei, og derfor blir irritert på unger og mann- ja da kjenner hun seg verken snill eller energisk. Dette gjør kanskje at hun føler seg litt fortapt, fordi dette er jo ikke egentlig slik hun er. Tror hun. Poenget er at dette har ingenting med hvem vi ER å gjøre, men hvem hun TROR hun er. Snill, omsorgsfull og energisk handler om en slags standard vi har laget for oss selv, og handler vi ikke innenfor denne-hva skjer da? Jo mange ender med mye dårlig samvittighet, følelse av å ikke strekke til, OG en opplevelse av lav selvfølelse og det å ikke være bra nok.

Potensialet i deg

Hva hvis vi ser forbi disse konseptene- hva finner vi da? Det er da vi finner det som virkelig er verdifullt. Det som handler om at du er et helt vanlig menneske, at du er du, og at det er nettopp det som gjør deg unik. Det finnes ingen som deg, samtidig som vi alle er like. Jo mer vi forstår oss selv, og at det er vi selv som har skapt disse konseptene, jo mer kan man også begynne å gå forbi dem. Vi begynner å se at det er noe mer her, det er noe annet som har lyst til å ta mer plass- noe som handler om kjærlighet og en følelse av å høre til. Høre til hos oss selv. Det handler om at forbi konseptene så er du så mye mer, du er alt, du ER styrke, og der- innerst inne- jo der finner du den lille stemmen eller den følelsen som alltid er tilgjengelig for deg. Det betyr ikke alltid at du hører den, men den er der- og den er deg, knyttet til dette vi er en del av, noe som er større enn oss, som vi ikke kan sette ord på, men som vil at vi skal ha et rikt liv- hvor vi finner vår vei.

Så når folk spør meg: Hva skal jeg gjøre for å få bedre selvfølelse?? Så er egentlig svaret «du trenger ikke gjøre noe, men hvis du skal gjøre noe- lytt til deg selv, og stol på det du hører». Det er da du begynner å se din egen kraft og ditt eget potensiale. Det er da du er hjemme. Det beste av alt-  det er kun en tanke unna.  

Det kan være vanskelig å vite helt hvor man skal starte for å gjøre dette enkle, som blir så vanskelig, litt mer enkelt igjen. Da kan en personlig coach hjelpe til med å finne ut hvordan dette er for deg, og hvordan du kan få til dette. Her kan du lese hvordan Ine fikk bedre selvfølelse. Du kan også klare det!

Forrige
Forrige

Hva er tidsklemma, og hvordan takle den?

Neste
Neste

Hva vil det si å være menneske?